За пълен достъп влезте в профила си или се регистрирайте като партньор !
За повече Информация 0878772778

Дропшипинг в България

Дропшипинг се превръща във все по-популярен начин за онлайн търговия. През 2019 г. продажбите на дропшипинг представляват приблизително 23% от онлайн продажбите, с приблизително 85 милиарда долара.

Ако вземете предвид българският пазар, където Amazon все още почти не доставя, а някои продукти дори не са достъпни за хората тук ... лесно е да осъзнаете, че дропшипингът в България е с огромнен потенциал . Чрез дропшипинг можете да представите нови продукти на местния пазар и можете да експериментирате с пазара по начин, който не включва много рискове.

Откъде можете да получите дропшипинг? Можете да мислите за дропшипинг в България, когато искате да отворите онлайн магазин, но можете също да внедрите дропшипинг, когато вече имате бизнес и искате да се разширите. Но преди всичко ...

Какво означава дропшипинг?

Ако работите в индустрията за електронна търговия, със сигурност сте чували за концепцията дропшипинг.

Dropshipping означава търговия онлайн чрез анонимен доставчик, който доставя от името на вашата компания. Този доставчик съхранява продуктите, които вашият магазин продава, и ги доставя, когато вашият магазин има поръчка. Не е нужно да плащате такси за съхранение, съхранение и опаковане, но в зависимост от доставчика може да има специални такси за физическата обработка на съхраняваните продукти.

По принцип доставчикът подготвя продуктите и вие поставяте логото си върху тях, когато някой ги купува чрез вас. Тук се добавя сумата пари, която доставчикът иска да можете да се справите с доставката на продукти. Вашите приходи са резултат от разликата, останала след като платите на доставчика.

За да улесните процеса, ето стъпките :

 • Създавате онлайн магазин, който продава определена категория продукти;

 • Клиентът поръчва продукт от вашия онлайн магазин, вие вземате поръчката и я прехвърляте на доставчика;

 • Доставчикът ще се погрижи за опаковането и доставянето на продукта на клиента от името на вашия магазин.

Това означава, че доставчикът е този, който извършва физическата работа, т.е. съхранението, складирането, опаковането и доставката, а вие трябва да се грижите за магазина си, т.е. да привличате нови клиенти.

Това означава, че имате повече време за изграждане на силна маркетингова стратегия и качествено обслужване на клиентите . По принцип чрез дропшипинг можете да управлявате бизнеса си от офис, от лаптоп или от плажа . Специализиран доставчик се справя със запасите и доставките.

 

Как се прави дропшипинг?

Въпреки че някой друг върши физическата работа, не можете да седите без работа. В допълнение към добре изпълнените маркетингови кампании, трябва да сте сигурни, че вашите изчисления излизат в края на месеца.

Не е достатъчно да продадете много, трябва да имате печалба, която покрива разходите Ви за всеки продаден продукт. В зависимост от доставчика може да платите твърде много, за да използвате депозита.

Може да се наложи малко по-висока цена, за да покриете разходите за доставка, в зависимост от вашия партньор. Винаги се уверете, че отивате допълнително и не би трябвало да имате проблеми. Освен това можете да обмислите някои бизнес решения, които със сигурност ще ви помогнат.

1. Специализирайте се на ясен пазар

Ако искате да развиете бизнеса си чрез дропшипинг, помислете за вида продукти, които искате да продавате, и по-важното за кого. Има голяма вероятност на местния пазар да липсва определен вид продукт. Но трябва да знаете какви са тези продукти и как можете да ги пуснете на пазара.

 • Проучете пазара - забележете какво се продава, какво се продава по-малко и какво изобщо не се продава на местния пазар. Можете да използвате Google Trends, за да разберете какво е популярно. Водете се чрез социалните мрежи, но също така използвайте собствените си методи за проучване на пазара.
 • Помислете за цена - да речем, че мислите да продадете продукт на цена между 200-500 лева. Парите, оставени в ръката ви в края, ще бъдат приблизително 20% -25% от цената на продукта, т.е. между 40-125 лева на поръчка, в зависимост от цената на продукта. Уверете се, че останалата печалба покрива вашите оперативни разходи.
 • Помислете за демографска цел - във вашето проучване на пазара също трябва да вземете предвид демографската цел. Вашият продукт няма да бъде за всеки и не е нужно да полагате усилия, за да го продадете на всички. Трябва ясно да установите кой е аватарът на вашия клиент , къде живее, на колко години е, какво е финансовото му състояние, къде работи, какво прави в свободното си време и т.н.
 • Трябва да помислите и за марката, която искате да създадете. Какво ви идва на ум, когато мислите за лаптопи? Dell или Asus или HP, дори известният Mac? Също така знаете, че когато решите да закупите продукт, вие го правите въз основа на причини, които са много ясни в съзнанието ви.

Инвестирайте в марката и използвайте платформи за изграждане на онлайн магазини

Така получавате лоялни клиенти, които постоянно ще се връщат да купуват от вас. Това не е просто незадължително решение. Що се отнася до електронната търговия, най-важното е сайтът, от който продавате. Ако не сте майстор в уеб разработката, най-доброто решение е платформа, която ви помага да изградите своя онлайн магазин.

Shopify изключително практична платформа, която можете да използвате за създаване на виртуален магазин. Имате шанса да използвате персонализиран дизайн, така че вашият магазин да е елегантен и лесен за навигация. Имате подкрепата на екипа на YouShipp за техническата инфраструктура и не е нужно да се притеснявате за техническите функционалности на вашия магазин. Имате включен и екип за обслужване на клиенти, винаги на позиция, готов да ви помогне, когато ги помолите.

Колко струва? По-малко, отколкото очаквате. 

2. Намерете надежден доставчик

Вие сте решили какво искате да продадете. Вие също сте решили в коя ниша искате да работите. И вие също имате първата версия на вашия аватар на клиента.

Сега е моментът да направите проучване, за да намерите подходящия доставчик за вас.

 • Потърсете местни доставчици - това трябва да е първата стъпка. Няма значение дали мислите да продавате продукт или вече го продавате в собствения си магазин, местният доставчик винаги е най-доброто решение. Защо? Защото доставките ще бъдат по-бързи. Като за начало можете да попитате на различни форуми за електронна търговия дали има доставчици, които са готови да работят в дропшип режим , и след това можете да говорите директно с тях, за да разберете какъв вид бизнес отношения можете да развиете. Не всеки ще иска да се включи в дропшипинг система, но ако имате търпение и погледнете внимателно, подходящият доставчик няма да закъснее.
 • Помислете за международни доставчици - ако не можете да намерите продуктите, които искате от местни доставчици, фокусирайте се върху международните. Пазарът на електронна търговия се е развил много през последните години и ако успеете да интегрирате вашия онлайн магазин с ефективни решения, ще видите, че времето за транспорт и доставка вече не са толкова голяма пречка, колкото преди няколко години. Да, може да има други разходи или проблеми с комуникацията, но маржът на печалба, който можете да получите, също може да бъде по-висок, ако вашият продукт не съществува на българският пазар и имате изключителност. Chinabrands, Oberlo, Inventory Source, Dropshipper.com са само няколко добри примера за международни доставчици.
 • Тествайте доставчиците - след като сте избрали няколко доставчика, поръчайте някои продукти от тях и наблюдавайте процеса: време за доставка, как получавате пакета, под каква форма е продуктът? Сравнете както продуктите, така и процеса на доставка. Трябва да преминете през целия опит с продажбите, за да сте наясно с опита на вашите бъдещи клиенти.
 • Изградете връзка с вашия доставчик въз основа на доверие и комуникация - вие ще имате нужда от такава връзка, защото на практика вашият доставчик ще бъде вашият партньор. И двамата ще спечелите, но също така ще понесете последствията в случай на проблеми с доставката или в случай на неприятно преживяване за крайния клиент.

3. Определете отговорностите си от самото начало

Имате доставчика, така че сега е подходящ момент да зададете правила.

Ясно определете какви услуги той покрива и какви услуги покривате вие. Препоръчително е да се грижите за клиентите, тъй като това има силно въздействие върху вашата марка и когато имате контрол, можете да наблюдавате и подобрявате детайлите въз основа на отзивите на вашите клиенти.

Ако решите да не правите това, а вашият доставчик, е добре да установите ясни процеси и процедури, които да следвате и които предлагат на крайния клиент приятно изживяване, което ще го накара да се върне във вашия онлайн магазин. Като алтернатива можете да работите с платформи за електронно изпълнение, които ви осигуряват място в склад, управление на връзките с куриерската компания и много други. 

4. Фокусирайте се върху вашата маркетингова стратегия

Не е нужно да се занимавате със съхранение, складиране или доставка, така че фокусът ви може да бъде върху маркетинговата стратегия и SEO кампаниите за най-ефективна промоция.

 • Опитайте Facebook Ads - Facebook има почти 2,5 милиарда потребители според последните статистически данни, така че вашата маркетингова кампания трябва да започне от тук. Инвестирайте в реклами и банери и се доверете, че тази инвестиция си заслужава и ще ви донесе положителна възвръщаемост на инвестициите. Можете също така да създадете специална страница във Facebook, където можете да показвате продадените продукти и да взаимодействате директно с потенциални клиенти.
 • Използвайте Google Ads - Той работи подобно на Facebook Ads, но предимството е, че се появявате пред потребителите, когато търсите ключови думи във вашата ниша.
 • Направете креативно и оригинално съдържание - социалните мрежи са чудесен инструмент за промоция. Можете да създадете видео съдържание, което привлича клиента. Разчитайте на нещо оригинално и смешно. Не са ви необходими необикновени камери, можете да получите нещо интересно с телефона си и интернет ще си свърши работата.
 • Поискайте обратна връзка и отговорете на критика - Ако възникне отрицателен отзив, не бързайте да го изтриете. Отговаряйте на недоволните клиенти с емпатия и разбиране. Подобно отношение дава повече увереност, отколкото 3-4 5-звездни отзива.

5. Мислете локално

Дропшипинга включва по-дълга доставка, така че трябва да помислите за местен пазар, пазар, където продуктите, които продавате, бързо достигат до клиентите.

Има шанс вашите продукти вече да бъдат пуснати на пазара на международен пазар, но това не означава, че не можете да активирате локално. Колкото по-скоро, толкова по-добре.

6. Но мислете и глобално!

Или поне на европейско ниво. Можете да продавате продукти в Германия, Полша, Франция, Румъния  или Обединеното кралство ... от България. Ако продавате в България, тогава е още по-добре. Целта винаги трябва да бъде интернационализация. Ако сте достигнали устойчива точка с вашата платформа в България, можете да помислите за други пазари.

Какво НЕ трябва да изпускате от поглед?

Дропшипинга изглежда доста лесно при първо проучване и също без големи финансови рискове. Истината е, че не е без рискове.

 • Такси за съхранение и обработка - трябва да обърнете внимание на тези такси за съхранение и обработка, начислени от доставчиците. Тук трябва да попитате вашия доставчик колко струва, ако продуктите ви останат на склад по-дълго, защото по този начин ще можете да управлявате бизнеса си по-лесно.
 • Брой поръчани продукти - ако решите да поръчате няколко бройки, плащате такси за съхранение и съхранение, сякаш плащате за цели запаси, така че тук има очевиден недостатък.
 • Доставка - ако не се занимавате с доставка, трябва да следите отблизо как протича. Не искате да имате ядосани клиенти.
 • Обслужване на клиенти - комуникацията с доставчика по време на доставката е от съществено значение. Ако знаете ситуацията с доставката, можете да предоставите качествено обслужване на клиентите.

Дропшипингът има баланс между предимства и недостатъци. Ако прочетете статията, вече сте разбрали какви биха били предимствата и недостатъците.

Ползи:

 • По-малко разходи означава по-малко риск. Не е необходимо да поддържате складове и халета, тези разходи се поемат от доставчика.
 • Лесен и евтин начин за стартиране на бизнес. По принцип можете да работите от вкъщи, от офис, по гъвкав график, стига да се фокусирате върху получените поръчки.
 • Нямате нужда от опит и финансова експертиза. Можете да започнете бизнес с дропшипинг доста бързо и ако сте внимателни, можете да се справите с рисковете от доставката.
 • Можете да проверите бизнеса си доста лесно , особено в началото, когато започнете да продавате само няколко продукта.
 • Можете да изградите истинска марка чрез доста безопасен метод, с малко рискове.

недостатъци:

 • Конкурентният пазар означава и по-нисък марж на печалба . Но говорим за България, държава, в която Amazon все още почти не доставя, а някои продукти трябва да бъдат поръчани от чужбина, така че определено има място за вас.
 • Различни проблеми със съхранението и обработката . А вие като търговец изобщо нямате контрол върху тези процеси.
 • Доставката може да бъде трудна . Особено в случай на международни доставки, където трябва да вземете предвид позицията на клиента и позицията на доставчика, след това начините, по които се извършва доставката, така че клиентът да е доволен.

 

Dropshipping в България?

Ако мислите да започнете бизнес с дропшипинг, трябва да сте готови да инвестирате пари в популяризирането на онлайн магазина и да бъдете постоянно активни в този процес.

Трябва да се ориентирате според вашия продукт и броя на поръчките. Трябва да изградите общност около магазина си. 

Ако вече имате бизнес и мислите за разширяване,  дропшипингът е изключително полезен за контекста, в който вече имате бизнес , да речем, физически магазин, където продавате определен вид продукт и вече имате общност от клиенти и мислите да се разширява локално и дори в международен план с помощта на дропшипинг.

Защо така? Защото тези предприятия вече имат капитал и имат бюджет за изграждане на промоционална кампания. Ако имате бизнес, продукти, които се продават и имате клиенти, които ги ценят, има големи шансове да срещнете нова вълна от клиенти чрез дропшипинг. Дори ако вече продавате обикновен продукт.

Чрез дропшипинг можете сами да контролирате имиджа на вашия магазин и в същото време можете да поставите основите на трайна марка - защото в крайна сметка дропшипингът е инвестиция и начин да направите електронна търговия в дългосрочен план.

Следователно…

Дали дропшипингът си заслужава или не, зависи от вашата гледна точка. Едно е сигурно, че дропшипингът е част от бъдещето на онлайн бизнеса и в същото време е много по-практичен начин за стартиране на бизнес.

Просто трябва да започнете с търпение и бюджет, който ще ви даде аванс и ще изберете правилните партньори.


Сподели този пост