За пълен достъп влезте в профила си или се регистрирайте като партньор !
За повече Информация 0878772778

Какво е дропшипинг и има ли той почва в България ?

Напоследък думата дропшипинг все по-често се споменава в биснес кръговете, групи във Facebook, форуми за електронна търговия и статии свързани с онлайн бизнеса. Въпреки това голяма част от хората не са добре запознати с този термин и не знаят много за възможностите, които предоставя този модел на бизнес. Ние от YouShipp решихме да подготвим този материал с детайлна информация, за да служи за помощ на тези, които тепърва чуват за дропшипинг, както и на тези, които се лутат между обяснения, дефиниции, парньори, платформи и тн.

Какво е дропшипинг?

Дропшипинг е модел на търговия, за който ще поговорим по-късно в тази тема.Но преди това, нека разгледаме стандартния модел на търговия:

 

Собственик на книжарница продава своите стоки в своята книжарница на клиентите си, като всеки ден следи наличностите на книгите и списанията, води дневник, изпраща поръчки и получава доставки с по-ниска от цената на която ги продава.

Дропшипингът не е по-различен модел на търговия. Вие, като собственик на онлайн магазин, Facebook страница или група, търговски профил в маркетплейс платформа, продавате стоки на своите клиенти. Разликата е в това, че не поддържате стоката в наличност или на склад, а заявявате поръчка за стоката към производител или дропшипинг парньор, след като сте получили заявка от клиент. Ангажиментите по изработка, пакетиране и доставяне на продуктите се поемат от производител или доставчик,с който Вие работите . Както всеки бизнес модел и дропшипинга има своите минуси  и плюсове.

Плюсове

Не е нужна сериозна инвестиция – Това е едно от най-примамващите предимства на дропшипинга. Не е нужно да инвестирате капитал в стока, за да започнете да продавате. В стандартния модел всеки търговец инвестират предварително в стока, с която да разполага. При дропшипинга обаче поръчвате продукта, след като вече е постъпила заявка от клиент онлайн. Необходими са ви единствено средства, с които да поддържате издръжката на бизнеса в самото начало

 

По-голяма гама продукти – Когато не трябва да закупувате продуктите предварително и да ги държите на склад, имате възможността да предлагате по-голя брой продукти.

Свободата – Предимството, което привлича много млади хора, а именно – да можеш да управляваш бизнеса си от всяка една точка на света. В някои случай дори и от мобилен телефон.

Почти без риск – Ако случйно бизнесът не потръгне добре, не рискувате да останете със стотици бройки непродадени артикули, който трябва да продадете на загуба или да изхвърлите за да освободите склада си.

Без работно време – Работите, когато имате желание и нужда. Нямате фиксирано работно време.

Минуси

По маки печалби – Инвестицията за навлизане в бизнеса, както и разходите са ниски, което предполага по-голяма конкуренция. В следствие на това печалбите са по-малки. Голяма част от дропшипинг търговците се конкурират само с продажната цена и са съгласни да продават с по-малка печалба, за да увеличат оборотите си.

 

----------Управление на стокови наличности – Когато имате продукти на склад, е лесно да следите наличностите им. Но при дропшипинга, често работите с различни доставчици, които от своя страна работят с други търговци. Стоковите им наличности и количествата на продуктите се променят всеки ден и час и ако няма изградена система, която да ги синхронизира, могат да настъпят сериозни усложнения.

Проблеми при доставките – Ако работите с три или повече различни доставчика или производителя и клиентът ви поръча едновременно продукти на всеки от тях, възникват поне три задължения към куриерските фирми. Не можете да прехвърлите тези разходи към клиентите си и да ги накарате да плащат тройна доставка.

Грешки на дропшипърите – Дори и най-опитните в бранша допускат грешки. Грешки, за които вие трябва да поемете отговорност пред клиентите си и да се извините.

Как да отсеем добрите дропшипъри

От разгледаните предимства и недостатъци можем да заключим, че изборът на добър дропшипинг партньор е стратегически важно решение, което обрича начинанието ни на успех или провал. Възниква въпросът: Как да разберем кои дропшипъри са достоверни?

 

Предлагат проследяване на пратката – това ви дава достъп до информация къде се намира дадена пратка във всеки един момент. Повечето от спедиторските фирми в България предлагат тази услуга.

Добре организирани – дропшипърът трябва да има опит и изградени практики, които му позволяват да се справя с всекидневните проблеми. Друго важно условие е наличието на добре изградена информационна система.

Не поставят ограничения на цената – някои от дропшипърите в България поставят ограничение за това на каква цена да продавате, като държат да продавате на същата или по-висока цена от тяхната.

Позволяват брандиране на стоката – представете си следната ситуация: поръчвате си машинка за подстригване онлайн от бранд „А“ и след няколко дни получавате продукта от бранд „Б“. Това поражда съмнения и объркване у клиентите. Добрият дропшипър ви предоставя възможност да постави вашия бранд при опаковането на продукта.

Някои от дропшипърите изискват минимален размер на поръчката от порядъка на 30-50лв. Това е нормално, тъй като отсяват несериозните търговци. Но бъдете внимателни! Ако ви изискват 300, 500 или повече лева, за да се включите в дропшипинг програма, това най-вероятно е измама.

Как да намерим дропшипинг партньори?

Google е най-добрият ви приятел - често ще ви се налага да стигате до 10-та или 20-та страница от резултатите, но това не трябва да ви спира. Обикновено там имате възможност да намерите добри дропшипъри, тъй като SEO-то не им е приоритет. Някои от тях са дълбоко скрити в резултатите. Потърсете в Google. Не се ограничавайте само с дропшипинг, използвайте вариации на думата – доставчици, партньори, на едро, дистрибутори и прочие.

 

Свържете се директно с производителите – уверете се, че дропшипърът е производител или вносител на продуктите, а не търговец. Колкото по-рано във веригата сте, толкова по-добри норми на печалба ще успеете да си договорите.

Направете тестова поръчка – най-добрият начин да придобиете представа за дропшипъра е да направите тестове. Поръчайте продукта на ваш адрес, обърнете внимание за колко време пристига пратката, брандирана ли е, каква е системата на дропшипъра и така нататък.

Не се влияйте от дизайна – тъй като делегират функцията по продажбите на търговците, дропшипърите често имат много базисни сайтове с неприветлив дизайн.

Потърсете отзиви от техни клиенти – продажбата не свършва при акта на получаване на парите. Тя продължава и при използването на продукта. Доволният потребител може да привлече 3-ма нови, а разочарованият – да отблъсне десет. Потърсете други търговци, които използват услугата на дропшипъра, свържете се с тях и ги попитайте за мнение. Прегледайте сайта им за отзиви от клиенти. Търсете отзиви конкретно за продукта.

Повечето дропшипъри предпочитат да работят с юридически лица. Преди да се свържете с тях, уверете се, че документацията на фирмата ви е в отлично състояние.

Съвети

Не искам да ограничавам ентусиазма ви, ако сте решили да се занимавате с дропшипинг, но смятам, че е по-добре да го знаете предварително. Пътят към устойчив и доходоносен дропшипинг бизнес е дълъг. Предлагам ви някои съвети, които ще ви помогнат да развиете бизнеса си:

 

Започнете с продукт, от който се интересувате – по-лесно е да продавате продукт, от който разбирате и с който имате опит.

Не се конкурирайте единствено чрез цената – съсредоточете се в увеличаването на стойността за потребителя. Лесен за използване сайт, удобни условия и време за доставка, както и полезна информация, са неща, които добавят стойност и позволяват поддържане на по-добри цени. Бъдете креативни и изпробвайте алтернативите.

Изберете ниша – с това трябва да започнете. Проучете добре конкуренцията: на какви цени продават? С какво се различават? Имат ли утвърдени сайтове? Кои канали за продажби могат да се използват? Когато се утвърдите във вашата ниша, потърсете нови хоризонти.

Не очаквайте продуктите ви да се продават сами – привидно на очакванията, бизнесът онлайн е като всеки друг – отнема много време и усилия да стартираш, както и да го ръководиш. Повечето дни ще са изпълнени с много работни часове.

 

Наши успешни дропшипинг партньори  се радват на завидни успехи благодариние на YouShipp.com


Сподели този пост